Att sköta sina linneplagg – stärkning

Olika metoder används för att stärka olika dräktdelar (se nedan). Då de flesta kragarna på överdelar (särkar, opplötar, skjortor) i Skåne ska vara uppstående, bör de stärkas så att de håller formen även efter dansen. Det är inte nödvändigt att stärka efter varje tvätt eftersom stärkelsen inte tvättas ur helt utan snarare byggs på i tyget efter varje stärkning.

Det är en konst att stärka! Stryk med lätt hand så att inte mjöl, stearin och paraffin fastnar på järnet eller bildar bruna fläckar på tyget. Stryk på ganska hög värme! Öva gärna på en bit lakansväv – det ger färdighet!

Stärkelse kan sparas i försluten burk i kylskåpet någon vecka. Om det inte finns tid till strykning när kragen är fuktig kan du dänka den och stryka vid ett senare tillfälle.

Metod nr I är fast och brukar vara en av de bättre metoderna till kragar.

Koka upp 1 liter vatten med 1 msk vetemjöl och 1 msk potatismjöl. Tillsätt därefter 1 tsk salt och 1 tsk riven paraffin eller stearin. Doppa kragen i blandningen och ta bort överflödig vätska.

Metod nr II är bra till klutar och vita förkläden.

Koka upp 3 liter vatten med 1 msk vetemjöl, 1 msk potatismjöl och 2 tsk salt. Doppa klut eller förkläde i blandningen.

Metod nr III och IV har författaren aldrig provat! Hör gärna av dig om du har provat dem.

Metod III: rör ihop 2 msk potatismjöl med 2 dl kallt vatten. Tillsätt därefter 2 liter kokande vatten. Denna metod ger en hård stärkning – önskas en mjukare stärkning ta istället 2 liter ljummet vatten. Denna stärkning är lämplig till förkläden och halskläden av bomull. Tyget stärkes när det är fuktigt.

Metod IV: 1 blad gelatin upplöses i 1 dl kokande vatten. 1,5 dl kallt vatten tillsättes. Denna metod är bra till tunna tyger såsom tyll och organza. Tyget doppas i lösningen och viras sedan in i en handduk och strykes.

Spraystärkelse kan också användas men är ganska mjuk – men som en enkel reservstärkelse.